Arbeta med influencers på rätt sätt

Publicerad

Att använda influencers var en av 2016 års stora trender och vi ser hur utvecklingen ser ut att explodera under 2017. Några företag har dock redan upplevt en backlash, när de inte förstått hur relationen till influencers egentligen ser ut. Under februari har vi sett Disney dra tillbaka sitt stöd till PewdiePie över en smaklös video med skämt som kan anses vara antisemitiska. Både Audi och Comhem har backat ur samarbeten med Kakan Hermansson efter omfattande kritik. Så, vad behöver man tänka på för att välja rätt influencer-samarbete?

Relevant sammanhang för följarna och relevant trafik för dig.

En politisk bloggare fick ett erbjudande om att blogga om oljebyten. Någon tyckte att eftersom han hade mestadels medelålders män som läsare skulle hans blogg passa bra som marknadsföringsplats för oljefilter. Bloggaren tackade nej, och det var tur för båda parter. För ett bra influencers-samarbete är mer än bara att köpa trafik via länk. Du vill att ditt företag och dina produkter eller tjänster ska synas i ett sammanhang där ni förstärker varandra.

Likadant är det om en försäljare av Rolex-klockor, vilka kostar 50 000 kr och uppåt, börjar marknadsföra sig på en instagram-kanal som vanligtvis lägger upp Daniel Wellingtonklockor. Som långsiktigt brand-awareness kanske det fungerar, men för konvertering är det värdelöst. De som har råd med din klocka hänger inte på ett sådant konto.

Ett exempel på samarbete som verkligen passat som hand i handske är samarbetet mellan Youtubern Clary Henry och Always. Hon har främst följare i tidigt tonår vilket passar bra med produkten. Clara Henry har också, redan innan samarbetet med Always, varit engagerad i att minska stigmatiseringen runt mens. Just därför skapas en autenticitet i samarbetet som är viktigt för dess effektivitet.

Celebrity Endorsements och sponsring.

Celeberity Endorsements har funnits sedan 1760 då en brittisk tillverkare av porslin först lät meddela att de levererade till kungahuset. Sedan dess har det utvecklats, förfinats och förändrats. Förr var det inte ovanligt att kändisen som skulle marknadsföra tobak fimpade cigaretten så snart bilderna var tagna och sen aldrig rökte. Sociala medier ställer dock nya krav på autenticitet. När influencers lägger upp tusentals bilder på sig själva under ett år handlar det inte bara om vad man ser, utan också vad som saknas. Apple brukar inte marknadsföra sig med hjälp av kändisar, men gjorde ett undantag för Apple Watch. Både Katy Perry och Beyoncé fick specialtillverkade klockor före alla andra i utbyte mot exponering. Problemet? De bär dem aldrig på de bilder de lägger upp på Instagram.

Oprah Winfrey är kanske mest ökänd i sammanhanget. Hon marknadsförde Microsoft Surface i en tweet. Saken var bara den att inlägget avslutades med ”via Twitter on Ipad”.

Många influencers får huvuddelen av sin inkomst från just betalda inlägg från olika företag. Det innebär att dina kunder kommer att hålla dig ansvarig för både det material som publiceras av influencern, men också för vad de gör annars. Det kan både vara positivt och negativt.

Självklart kan inte världens största filmstudio för barnfilm stödja antisemitiska budskap, och Disney har därför sett sin investering i PewdiePie slå tillbaka mot dem. Särskilt känsligt blir det eftersom studions grundare Walt Disney länge varit utsatt för ogrundade rykten om antisemitism.

Audis samarbete med Kakan Hermansson var inte så dumt som det på ytan verkade. Bilindustrin står inför en stor utmaning i att bilen tappat som statussymbol i västvärlden. Allt färre unga i storstäder skaffar sig en bil. Som ett svar på den här utmaningen har Audi tagit fram bilen Audi Q2, som ska vara speciellt anpassad för millenials i storstad. Problemet var att Kakan Hermansson byggt en karriär på att uttrycka sig nedsättande om vita medelålders män med hög inkomst. Just denna grupp utgör kärnan i Audis befintliga kunder. Så, när de såg varumärket de pratat sig varma för promota hennes åsikter blev de förbannade. Och vita män med hög inkomst som funderade på att köpa en ny Audi ville helt enkelt inte att marginalerna på den skulle gå till att finansiera Kakan Hermanssons vidare twittrande. Om Audi istället valt Blondinbella, eller om Kakan gjort reklam för hårspray hade reaktionerna blivit betydligt mer positiva.

Det finns förstås de som gör saker helt rätt också. När Nike gav Casey Neistat $100 000 under väldigt lösa premisser för att göra en video på temat ”Make it count” och han valde att resa upp alla pengarna under 10 dagar med regelbundna videouppdateringar var det ett samarbete som kändes både väldigt Nike och väldigt Casey Neistat. Det satte budskapet och byggde Nikes varumärke.

Sammanfattningsvis bygger data all digital marknadsföring. Det är viktigt även med influencers. Vi på Keybroker hjälper dig gärna hitta en influencer som bygger ditt varumärke på ett bra sätt.

Kontakta oss

08-5100 5700

Sveavägen 63, 113 59 Stockholm

Presskontakt

Fredrik Holmén, VD - [email protected]